Kombuçay Nedir?

 

H4.jpg (154 KB)


KOMBUÇAYIN TARİHÇESİ

Kombuçay, geçmişi çok uzun yıllar öncesine dayanan, oldukça eski PROBİYOTİK bir içecektir. Anlatılan pek çok hikaye mevcut olmakla birlikte, en yaygın ve bilineni Dr.Kombu'nun hikayesidir. Tarihi kayıtlar incelendiğinde, ilk olarak M.S 414 yılında Çin İmparatorluğunda, Tsin Han zamanında karşımıza çıkmaktadır. Hikayeye göre,İmparatorun tedavi edilemeyen hastalığını, Koreli bir doktor olan Dr.Kombu'nun hazırladığı bir içecek ile tedavi etmesi sonrasında,Doktor Kombu'nun çayı olarak (Kombuçay ) anılmaya başlayıp popülerliği ve bilinirliği artmıştır.

Kombuçay ile ilgili elbette değişik hikayeler de anlatılmaktadır.Sonuç olarak baktığımızda hikayesi nasıl olursa olsun,tarihte uzun bir yol katetmiş insanlığın en eski içeceklerinden biridir KOMBUÇAY.  Farklı hikayelerine , üniversitelerin yapmış olduğu Kombuçay araştırmalarına ,kullanan kişilerin gördükleri faydalara kadar daha pek çok bilgiye  internette ufak bir gezinti yaparak kolayca  ulaşabilirsiniz.

Kısa bir  özetle :

Mantar çayının önce Çin Japonya,Kore Rusya ve Uzakdoğu ülkelerinde kullanıldığı,sonrasında ise ticari yollar ve 2.Dünya Savaşı etkisiyle , eski Sovyetler Birliği diye anılan bölgelerde, Avrupada ve Amerikada yayılıp kullanıldığı bilinmektedir. Hatta Japon savaşçıların enerji vermesi için savaş süresince cephede yanlarında, mataralarında bu içeceği taşıdığına dair kayıtlara da rastlanmıştır . 

 

Uzakdoğuda ve Kafkaslarda gündelik yaşam içerisinde kullanılan bu içecek elbette kısa sürede bilim dünyasının da dikkatini çekmeyi başarmıştır. Nasıl mı ?



İkinci Dünya Savaşı sonrasında artış gösteren kanser vakalarını araştırmak için Sovyet bilim adamlarının da bulunduğu bir ekip Ural Dağlarındaki, Kama nehri üzerinde yer alan Perm Bölgesinde iki bölgede araştırmalar yapmışlar.Kargasok ve bu bölgeleri elbette tesadüfen belirlenmemiş. Bu bölgenin seçilmesindeki en önemli sebep, bölgede ve civarında  kanser vakalarına rastlanmamış olmasıdır. Özellikle yoğun sanayi atığı içeren, kimyasal kalıntıların, kurşun, civa, amyant maddeleri gibi  insan sağlığı için zararlı olabilecek seviyelere ulaştığı bazı  bölgelerde, toplumun sağlıklı ve dinç olması,yaşlarından çok daha genç görünümlü olmaları, araştırmacıların gözünden kaçmamış. Yaşam koşulları ayrıntılı olarak  incelendiğinde ise ekonomik, kültürel, sosyal farklılıkları olmasına rağmen hepsinin ortak bir noktasının  ''Tea Kvass '' ve '' kargasok tea '' ismiyle bahsedilen mantar çayı olduğu anlaşılmıştır . 

Kullanıldığı bölgelerde her derde dava olarak görülen bu geleneksel  içecek günümüzde halen popülerliğini korumaktadır .

Peki bu popüler ve her derde deva gibi görünen bu içecek nedir ?


Kombuçay fermantasyon yöntemi ile hazırlanan bir içecektir.Fermantasyon yani mayalanma işlemi aslında bizlere hiç de yabancı bir yöntem değildir. Yoğurt, kefir, turşu, sirke, tarhana, peynir gibi evlerimizde kullanmaya alışık olduğumuz pek çok gıda aynı geleneksel yöntemle üretilmektedir. Toplumsal ve coğrafi farklılıklarımız olsa bile atalarımız sağlıklı yaşamın sırrını,yüzyıllar öncesinden çözmüşler diyebiliriz. 

KOMBUÇAY NASIL YAPILIYOR ?
SCOBY (Symbiotic Colony of Bacterias and Yeasts yani Bakteri ve Mayaların Simbiyotik Yaşam Kolonisiyanin baş harfleri ) ismi verilen jölemsi bir madde ile çayın, az miktarda şekerle belirli koşullar sağlanarak fermantasyon işlemine tabi tutulması sonucunda ,içimi keyifli, hafif asitli , probiyotik denilen faydalı bakteriler içeren bir içecek oluşur.İşte bu şifalı içecek Kombuçaydır. Fermantasyon işlemi probiyotik dediğimiz faydalı bakterilerin oluşması için gerekli bir işlemdir.Nasıl ki evde yoğurt yapabilmek için öncesinde hazırlıklarımız yapıp uygun koşulları sağlıyorsak ya da sirke yapabilmek için belirli hazırlıkları büyük özenle yapıp, bekleme sürecine giriyorsak, Kombuçayın da bir hazırlık ve bekleme süreci vardır. 


kapak3.png (500 KB)

Kombuçayın enerji ve besin değeri
Etiketlerde de yazdığı gibi 100 ml için yaklaşık olarak ölçülen değerler şu şekildedir:


Enerji :28 kkal.
Karbonhidrat :6.52 ml
Yağ : 0.20 ml
Protein: 0.00 ml 

Kombuçayın içeriğine gelince :

Siyahçay ya da Yeşilçay ( çeşidine göre kullanılır )
Şeker ( minimum miktar )
Su
Scoby ( Symbiotic Colony of Bacterias and Yeasts -Kombuçay kültürü )




KOMBUÇAY ŞEKER İÇERİR Mİ ?

Fermantasyon ve Kombuçay hakkında en çok merak edilen konu içeriğindeki şeker miktarı ile ilgilidir.Kombuçay ve tüm fermante ürünlerin hazırlanması sırasında başlangıç aşamasında bir miktar şekere ihtiyaç vardır. Bu şeker mayalanma işlemini tetikleyip başlatabilmek için,bakterilerin ihtiyaç duyduğu temel besindir. Yani mayaların işlev kazanabilmesi için şekere mutlaka ihtiyaçları vardır, olmazsa olmaz dediğimiz maddedir. İçeriğinde başlangıçta kullanılan bu şeker, hemen akla Kombuçayın şekerli bir içecek mi olduğu sorusunu getiriyor. Özellikle de sanal ortamlarda dolaşan tarifler sonucunda ürkütücü ve tehlikeli boyutlarda yazılan şeker ölçüleri kafaları daha da karıştırıyor.Evet,şeker Kombuçay fermantasyonunda kullanılır ama bu miktar internette yazan ve gözünüzü korkutan miktarlarda kesinlikle değildir.Ürünümüz Kombuçay, fermantasyon sürecini tamamlayıp, şişelere girdiği andan itibaren artık şekersiz sağlıklı bir içecektir.Biz üretimimiz sırasında mümkün olan en az miktarda şekeri kullanmaya büyük özen gösteriyoruz. Şeker nereye kayboluyor diye soracak olursanız da, şeker yaklaşık dört günlük bir sürenin sonunda tamamen bitmiş,mayalar tarafından tüketilmiş ve fermantasyon başlamış oluyor. Böylelikle Kombuçay şeker içermeyen fermante sağlıklı bir içeceğe dönüşmüş olur. Kısacası çayın mucizevi değişimi gerçekleşmiş oluyor.


Kombuçayı, içerisindeki probiyotik bakterilerle anıyor olsak da, aslında  aminoasitler,C ve B vitaminleri,Laktik asit, Glukuronik asit, polysaccharidler, Hyaluronik asit gibi başka faydalı biyokimyasal zengin oluşumlara da sahiptir. Tüm bunların bir araya gelmesi sonucunda da Kombuçay faydalı, doğal, katkısız gelensel bir içecek olarak karşımıza çıkar.


KOMBUÇAY ALKOL İÇERİR Mİ ?

Merak edilen bir diğer konu ise Kombuçayın alkol içerip içermediği yönünde. Kombuçay 'Alkolsüz İçecekler Tebliğine Uygun Olarak' üretilmektedir. Fermantasyon işlemlerinde ekmekten poğaçaya,peynirden tarhanaya kadar hepsinde bir miktar alkol, doğal olarak oluşur. Ortalama olarak %0,5 den az miktarda oluşan alkol, doğal olarak tükettiğimiz meyvelerdeki gibi ya da  sirkedeki gibi doğaldır.Sonradan ilave edilen ve sarhoşluk veren bir madde içermez. Kullanılmasında, içilmesinde dinen bir sakınca yoktur, haram bir içecek değildir.

Kombuçay her yaş gurubunun güvenerek tüketebileceği doğal bir içecektir.Ürünlerimizi, büyük bir titizlikle, katkısız,doğal olarak üretiyoruz.Renklendiriciler ,gaz, gıda katkı maddeleri kullanmıyoruz. Geleneksel üretim yöntemine sadık kalıyoruz. Böylelikle her yaş gurubu, çocuk,genç,yaşlı tüketebilir. 

Kombuçayın doğal olup olmadığını nasıl anlayabiliriz diye soranlar mutlaka olacaktir.Öncelikle şişeyi aldığınızda dibinde oluşan bir miktar tortu görürsünüz.Şişe içerisinde de küçük parçalar halinde maya oluşumları olur.Şişeleri açmadan bir süre beklettiğinizde içindeki Kombuçayın asitlenmeye, sirkeleşmeye başladığını görürsünüz. Bu asitlenmeye bağlı olarak, kapağı açtığınızda mutlaka bir hava- gaz çıkışı olur. Soğutarak açın diye özellikle söylemekteki amacımız da budur. İçerisine katkı maddeleri koymadığımız ve fermantasyonu devam ettirdiğimiz için, bakterilerin yaşamı devam etmekte, sizlere canlı faydalı bir içecek sunmaktayız. İlk dolum yapıldığında daha sade, asitsiz, tatlı olan Kombuçay, bekledikçe keskinleşmeye, sertleşmeye başlar. Bu ortamın sıcaklığına, mevsime göre de farklılık gösteren bir durumdur. Her kolide lezzet farklılıkları olması da hem doğal hem katkısız olduğunun en büyük ispatıdır. Renk konusuna gelince,Kombuçay sabah kahvaltıda tükettiğimiz normal demde bir çay rengi tonlarına yakın olur.Açık kahverengi, genelde siyahçaylı ve yeşilçay ile yapılan Kombuçayı tanımlamak için uygundur. Meyveli çeşitlerde ise, hafif ton farklılıkları olsa bile özünde yine kahve rengi tonlarında olur. Bu yazıyı okuduktan sonra hepiniz doğal Kombuçay nasıl olur öğrenmiş oldunuz, inceleyip doğru ürünü seçmek artık sizin elinizde.

Farklı İsimleri
Kombuçay farklı isimlerle de karşımıza çıkar.Kombucha, İksir, Mucize içecek, Divine Tsche, Combucha, Mançurya Mantar çayı, Fungus Japonicus, Tea kvass, Kargasok Tea, Manchurian Mushroom, Haipao, Chainii kvass, Kocha kinoko bunlardan bazılarıdır. Bizim tercihimiz bu içeceği Kombuçay adıyla üretmekten yana oldu.
Kombuçay ismi 2008 yılından beri resmi olarak bize aittir.  

Kombuçay kullanıp kullanmamaya karar vermeden önce şu soruların cevaplarını düşünmeniz gerekiyor:



       
Bağışıklık sistemim güçlü mü ?

     
Güçlü bir bağışıklık sistemi için ne yapmalıyım ?

      Sürekli kilo kontrolünde zorlanıyor olmamın metabolizmamla ilgisi olabilir mi ?

      Ne tür gıda ve içecekler bağışıklık sistemini güçlendirir?

        Metabolizmamı nasıl normal dengesinde tutabilirim?

        Sindirim sistemi sorunlarımdan nasıl kurtulabilirim ?

        Enerjik,sağlıklı bir yaşam için ihtiyacım olan şeyler neler?

        Niçin bağırsaklarımıza ikinci beynimiz deniyor?

        Bağırsaklarımızdaki bakteriler ne işe yarıyor ?

        Faydalı bakteriler neden önemli ?

        Faydalı probiyotik bakterilerimi nasıl arttırabilirim ?

       Faydalı bakteriler azalıp bağırsak mikrobiyotası bozulduğunda hangi sorunlar ortaya çıkar ?

 
              Tüm bu soruların ve daha pek çok sorunun cevabı elbette doğal, sağlıklı yiyeceklerde, içeceklerde ve Probiyotiklerde gizli….

   
IMG-20170907-WA0012.jpg (656 KB)

 

 





*Size daha ayrıntılı bilgi verebilmek,yukarıdaki soruların cevaplarını da yazabilmek isterdik. Ancak T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarında yapmış olduğu düzenlemeler neticesinde, endikasyon ve hastalık ismi belirterek, besin destek ürünleriyle, gıda takviyeleri ile ilgili bilgi paylaşımı yapılamamaktadır.




 Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz sorularınızı, info@kombucay.com.tr  den mail  olarak gönderebilirsiniz.






T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.